Η τακτική λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης άσθματος

Η τακτική λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό άσθματος 


Παρά το γεγονός ότι η πρόσληψη πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής, η σχέση μεταξύ της πρόσληψης συμπληρωμάτων πολυβιταμινών και συμβάντων άσθματος παραμένει ασαφής. Οι προοπτικές μελέτες σε ενήλικες με μακροχρόνια παρακολούθηση είναι ιδιαίτερα σπάνιες. Ο στόχος αυτής της μελέτης (μελέτη HUNT) ήταν να διερευνηθεί η συσχέτιση μεταξύ της πρόσληψης συμπληρωμάτων πολυβιταμινών και της ανάπτυξης άσθματος σε Νορβηγούς ενήλικες.

Στη μελέτη παρακολουθήθηκαν 16.952 ενήλικα άτομα, οι οποίοι, κατά την έναρξη της μελέτης, δεν έπασχαν από άσθμα και οι οποίοι έδωσαν πληροφορίες σχετικά με την πρόσληψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών και μουρουνέλαιου. Ως τακτική κατανάλωση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων ή μουρουνέλαιου ορίστηκε η ημερήσια πρόσληψη αυτών των σκευασμάτων για τουλάχιστον 3 μήνες κατά τη διάρκεια του έτους πριν από την έναρξη της μελέτης. Ως συμβάν άσθματος ορίστηκε η νέας εμφάνιση άσθματος οποτεδήποτε κατά τη διάρκεια της μελέτης. Η μελέτη διήρκησε 11 έτη.

Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι αρκετά ενδιαφέροντα. Η πρόσληψη μόνο συμπληρωμάτων πολυβιταμινών συσχετίστηκε με αυξημένο ποσοστό περιστατικών άσθματος σε ποσοστό 55%. Παρόμοια αύξηση στα ποσοστά άσθματος φάνηκε και σε αυτούς που λάμβαναν μόνο μουρουνέλαιο (59%) ενώ ελαφρά μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης άσθματος παρουσίαζαν αυτοί που λάμβαναν και τα δύο συμπληρώματα (73%).

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η τακτική λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών σχετίζεται με αυξημένο ποσοστό πιθανοτήτων για ανάπτυξη άσθματος, τουλάχιστον στους Νορβηγούς ενήλικες.

Πηγή: European Respiratory Journal-Open research http://ow.ly/RNBxo

Η τακτική λήψη συμπληρωμάτων πολυβιταμινών σχετίζεται με αυξημένες πιθανότητες ανάπτυξης άσθματος

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ