Η αεροβική άσκηση είναι ωφέλιμη για το άσθμα

Άτομα με άσθμα που επιπρόσθετα της θεραπείας τους ασκούνται με αερόβια άσκηση φαίνεται ότι ελέγχουν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου τους από τους ανθρώπους που βασίζονται μόνο στα φάρμακα.


Μια πρόσφατη μελέτη δείχνει ότι άτομα με μέτριο έως σοβαρό άσθμα που επιπρόσθετα της θεραπείας τους ασκούνται με αερόβια άσκηση φαίνεται ότι ελέγχουν καλύτερα τα συμπτώματα της νόσου τους από τους ανθρώπους που βασίζονται μόνο στα φάρμακα.

Ο Dr. Cesco Carvalho, ερευνητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο στη Βραζιλία και οι συνεργάτες του μελέτησαν την επίδραση της άσκησης σε 43 ασθματικούς ασθενείς ηλικίας μεταξύ 20 και 59 ετών, των οποίων η νόσος είχε σωστή διαχείριση με φαρμακευτική θεραπεία για τουλάχιστον 30 ημέρες και οι οποίοι παρακολουθούνταν από τους γιατρούς τους για τουλάχιστον έξι μήνες.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες. Και τις δύο ομάδες οι ασθενείς συνέχισαν την φαρμακευτική θεραπεία για το άσθμα τους και στην ομάδα των αθλούμενων οι ασθενείς υποβάλλονταν επιπλέον σε άσκηση σε προπονητικό διάδρομο για 35 λεπτά δύο φορές την εβδομάδα.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, η βρογχική υπεραντιδραστικότητα μειώθηκε σημαντικά στην ομάδα των αθλούμενων αλλά όχι στην άλλη ομάδα. Η άσκηση φάνηκε επίσης να περιορίζει τα επίπεδα δύο φλεγμονωδών ουσιών στον ορό του αίματος: της ιντερλευκίνης 6 (IL-6) και της πρωτεΐνης της χημειοταξείας των μονοκυττάρων 1 (MCP-1).

Αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ασθενείς με άσθμα μπορούν να ωφεληθούν από την αερόβια άσκηση, τα ευρήματα προσφέρουν νέες ενδείξεις ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει ακόμη και ασθενείς οι οποίοι ήδη ελέγχουν τα συμπτώματά τους με φαρμακευτική αγωγή, είπε ο επικεφαλής της μελέτης.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν με σαφήνεια ότι η αερόβια άσκηση έχει μια αντι-φλεγμονώδη επίδραση στο άσθμα» είπε ο Dr. Carvalho. Είπε ακόμη ότι τα ευρήματα της μελέτης δείχνουν το πιθανό όφελος που έχει η άσκηση στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της θεραπείας με φάρμακα.

Μια ανησυχία είναι ότι η άσκηση μπορεί στην πραγματικότητα να πυροδοτήσει μια κρίση άσθματος, είπε ο Dr. Σάιμον Μπέικον, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Concordia και διευθυντής του Κέντρου Αποκατάστασης σε Νοσοκομείο του Μόντρεαλ στον Καναδά. Αυτόν τον κίνδυνο μπορεί κανείς να τον ελαχιστοποιήσει όταν το άσθμα του βρίσκεται σε θεραπεία με την κατάλληλη αγωγή. Επιπρόσθετα, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου, οι ασθενείς μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν μια συσκευή εισπνοής πριν ξεκινήσουν την άσκηση, καθώς επίσης και να φροντίσουν να κάνουν σωστή αποθεραπεία στο τέλος της προπόνησης, είπε ο Dr. Μπέικον, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Με τα στοιχεία που έχουμε φαίνεται ότι  η αερόβια άσκηση βοηθά, και σίγουρα δεν βλάπτει, τους ασθενείς με άσθμα και νομίζω ότι οι γιατροί μπορούν να αρχίσουν να υποδεικνύουν την άσκηση ως ένα ωφέλιμο επιπρόσθετο χειρισμό στην τακτική θεραπεία του άσθματος» δήλωσε ο Dr. Μπέικον.

Υπολογίζεται ότι 235 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από άσθμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

 

ΠΗΓΗ: http://bit.ly/1LaN042 / Thorax 2015.

Η αεροβική άσκηση είναι ωφέλιμη για το άσθμα

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ