Τα παχύσαρκα παιδιά και οι γιατροί τους μπορεί να αποδίδουν λανθασμένα τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης στο άσθμα, λένε οι ερευνητές.
Σε μια μελέτη συμμετείχαν παιδιά με άσθμα και χωρίστηκαν σε δύο ομάδας: σε αυτά που είχαν κανονικό σωματικό βάρος και σε αυτά που ήταν παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Βρέθηκε ότι συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, επιπρόσθετα αυτά του άσθματος, ήταν επτά φορές πιο συχνά στην ομάδα των παχύσαρκων παιδιών σε σύγκριση με τα φυσιολογικά σε βάρος παιδιά.
Γράφοντας στο περιοδικό Thorax, οι ερευνητές αναφέρουν ότι, ειδικά σε ότι αφορά τους παχύσαρκους ασθενείς, «ερωτηματολόγια που διερευνούν συμπτώματα που είναι πιο ειδικά για το άσθμα, όπως το σφύριγμα στο στήθος, μπορούν να βελτιώσουν την ακρίβεια της παρακολούθησης των συμπτωμάτων».
«Βοηθώντας τους ασθενείς να διακρίνουν την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ) από τα συμπτώματα από τους κατώτερους αεραγωγούς θα καταφέρουμε να μειώσουμε την κατάχρηση φαρμάκων και τις παρενέργειές τους, την περιττή κλιμάκωση της χρήσης των ρυθμιστικών φαρμάκων για το άσθμα, αλλά και την άσκοπη χρήση τους», είπαν ο Δρ. Jason E. Lang του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Nemours στο Ορλάντο, Φλόριντα και οι συνεργάτες του.
Σε προηγούμενες έρευνες, η ομάδα του Δρ. Lang είχε διαπιστώσει ότι ενώ τα παχύσαρκα παιδιά με άσθμα, αλλά και αυτά με φυσιολογικό βάρος, είχαν παρόμοια λειτουργία των πνευμόνων, τα παχύσαρκα παιδιά είχαν περισσότερες πιθανότητες να χρησιμοποιήσουν βρογχοδιασταλτικά φάρμακα ως θεραπεία διάσωσης για το άσθμα τους.
Σε αυτή τη νέα μελέτη, από τα 56 παιδιά, τα 23 ήταν παχύσαρκα, τα 12 ήταν υπέρβαρα και τα 21 ήταν φυσιολογικού βάρους. Όλα ήταν μεταξύ των ηλικιών 10 έως 17 ετών. Αξιολογήθηκαν, με ειδικά ερωτηματολόγια, τα συμπτώματα και η ποιότητα ζωής του. Οι ασθενείς αξιολογήθηκαν επίσης για πιθανά συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Βρέθηκε ότι η πιθανότητα να αναφέρουν τα παιδιά διάφορα συμπτώματα παλινδρόμησης ήταν περισσότερο από επτά φορές μεγαλύτερη στην παχύσαρκη ομάδα.
Σε συνέντευξή του, ο Δρ Lang ανέφερε ότι η λαθεμένη αντίληψη των συμπτωμάτων της παλινδρόμησης ως άσθμα μπορεί να είναι αποτέλεσμα της «σύντομης διάρκειας της επίσκεψης γιατρού-ασθενή.» Εξήγησε: «Το βασικό μήνυμα για εμάς τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε και να ρωτήσουμε τους ασθενείς μας σχετικά με συγκεκριμένα συμπτώματα για το άσθμα και για την παλινδρόμηση. Δεν πρέπει να βγάζουμε γρήγορα συμπεράσματα αλλά να αξιολογούμε προσεκτικά τα συμπτώματα».
Η Δρ. Deepa Rastogi, παιδοπνευμονολόγος στο Νοσοκομείο Παίδων του Montefiore και του Albert Einstein College of Medicine, στη Νέα Υόρκη, είπε σε συνέντευξή της: «Αυτή είναι μια πολύ καλή μελέτη και τα αποτελέσματά της παρουσιάζουν ενδιαφέρον για όλους μας. Μας δείχνει ότι αξίζει τον κόπο να ψάξουμε και για άλλες νοσολογικές οντότητες, εκτός από το άσθμα». Και πρόσθεσε: «Χρησιμοποιώντας αντικειμενικές μεθόδους αξιολόγησης των συμπτωμάτων των ασθενών μας μπορούμε να κάνουμε κάτι καλύτερο για τη θεραπεία τους».
Υπάρχει θέση για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με θεραπεία για την παλινδρόμηση (με αναστολείς αντλίας πρωτονίων), αν αυτή η νόσος βρίσκεται πίσω από τα συμπτώματα που «μιμείται» το άσθμα;
«Από τη στιγμή που όλοι συνειδητοποιούμε ότι μια λάθος αντιμετώπιση του άσθματος μπορεί να καταστεί σημαντικό πρόβλημα, μπορούμε να εστιάσουμε πιο προσεκτικά στο να κάνουμε τη σωστή διάγνωση. Αν το παιδί έχει πραγματικά παλινδρόμηση, η οποία του προκαλεί πόνο και δυσφορία, αυτή θα πρέπει οπωσδήποτε να αξιολογηθεί και οι αποφάσεις που θα παρθούν για την αντιμετώπιση της κατάστασης θα πρέπει να ζυγίσουν τους κινδύνους και τα οφέλη από τη θεραπεία της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης».
Και συνέχισε: «Κάποιοι ασθενείς, οι οποίοι μαθαίνουν ότι τα συμπτώματα που νιώθουν είναι πιθανόν να προέρχονται από παλινδρόμηση, μπορούν να επιλέξουν να υιοθετήσουν παρεμβάσεις στον τρόπο ζωής τους που θα τους μειώσουν την παλινδρόμηση. Από την άλλη πλευρά, αν η παλινδρόμηση είναι πιο ενοχλητική ή οδηγεί σε βήχα, μπορεί η σωστή επιλογή να είναι, επιπρόσθετα των αλλαγών στον τρόπο ζωής, η διαλείπουσα χρήση ενός φαρμάκου για την παλινδρόμηση».
ΠΗΓΕΣ:
- Thorax 2016: http://bit.ly/1QlZinl
- Medscape: http://www.medscape.com/viewarticle/859001
