Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες θέσεις θεσμικών οργάνων Υγείας παγκόσμια, σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο και ειδικότερα με τη θέση του σε σχέση με τη διακοπή του καπνίσματος και τη χρήση του από τη νεολαία. 


Οι γιατροί στο Λονδίνο παροτρύνουν για ευρύτερη προβολή των ηλεκτρονικών τσιγάρων ώστε να βοηθηθούν οι καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα. Το Βασιλικό Κολέγιο των Ιατρών του Λονδίνου (Royal College of Physicians, RCP), αναφέρει σε πρόσφατη έκθεσή του ότι τα  ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι πιθανό να αποφέρουν οφέλη για τη δημόσια υγεία και θα πρέπει να προωθηθούν ευρέως στους καπνιστές για να τους βοηθήσουν να σταματήσουν το κάπνισμα. Σε μια έκθεση που θα πυροδοτήσει έντονη συζήτηση για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα, το Κολέγιο των Ιατρών τόνισε ότι το κάπνισμα είναι τόσο εθιστικό όσο και θανατηφόρο, και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι «πολύ ασφαλέστερα από ό, τι το κάπνισμα».

Το Κολέγιο είπε πως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα δεν φαίνεται να αποτελούν μια πύλη εισόδου προς το κάπνισμα και δεν οδηγούν στην συνέχιση της καπνιστικής συνήθειας - δύο ζητήματα που αναφέρονται συχνά από τους κριτικούς του ηλεκτρονικού τσιγάρου, οι οποίοι φοβούνται ότι οι συσκευές του ηλεκτρονικού καπνίσματος μπορούν να δελεάσουν τα παιδιά και τους νέους στην ανάπτυξη της κλασσικής καπνιστικής συνήθειας.

«Κανένα από αυτά τα προϊόντα δεν έχει μέχρι στιγμής προσελκύσει σημαντική χρήση από τους ενήλικες που ποτέ δεν έχουν καπνίσει, ούτε έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής ενδείξεις σημαντικής ανάπτυξης των ηλεκτρονικών τσιγάρων ως πύλες εισόδου στο κλασσικό κάπνισμα από τους νέους», αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση των 200 σελίδων του Κολεγίου.

Από την άλλη, η Ομάδα Δράσης για την Πρόληψη στις ΗΠΑ (the US Preventive Services Task Force, USPSTF) αποκλείει τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου ως μέσου για τη διακοπή καπνίσματος. Η Ομάδα σε έκθεσή της υποστηρίζει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανεπαρκή στοιχεία για τη χρήση ηλεκτρονικών συστημάτων παροχής νικοτίνης για τη διακοπή του καπνίσματος σε ενήλικες. Η USPSTF συνιστά στους κλινικούς γιατρούς να χρησιμοποιούν  άλλες παρεμβάσεις για τη διακοπή του καπνίσματος, με καθιερωμένη αποτελεσματικότητα και ασφάλεια.

Επίσης, δημοσιεύτηκαν τα πρώτα στοιχεία σχετικά με τη χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου στις ΗΠΑ ως μέσου για τη διακοπή του καπνίσματος, από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (Centers for Disease Control and Prevention's, CDC's). Σύμφωνα με αυτά, οι νυν αλλά και πρώην καπνιστές που προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα μέσα στο προηγούμενο έτος ήταν πιο πιθανό να έχουν χρησιμοποιήσει ηλεκτρονικό τσιγάρο από πρώην καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα περισσότερο από 1 χρόνο και από εκείνους που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Τέλος, η Αμερικανική Ακαδημία των Παιδιάτρων (American Academy of Pediatrics, AAP) σε ανακοίνωσή της αναφέρει τις προτεινόμενες πολιτικές για την προστασία των ανήλικων από τη χρήση καπνικών προϊόντων. Ειδικά για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα αναφέρει ότι έχουν τη δυναμική να φέρουν μια ολόκληρη νέα γενιά στην εξάρτηση και να αναστρέψουν την πρόοδο που έχει γίνει τα τελευταία  50 χρόνια σε σχέση με την πρόληψη της καπνιστικής συνήθειας. Στην μελέτη αναφέρεται ότι μεταξύ των ετών 2011 – 2014 παρατηρήθηκε αύξηση 650% στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου από τους μαθητές του γυμνασίου και 890% από τους μαθητές του λυκείου.

 

Πηγές:

https://www.rcplondon.ac.uk/projects/outputs/nicotine-without-smoke-tobacco-harm-reduction-0

http://annals.org/article.aspx?articleid=2443061

http://www.cdc.gov/nchs/data/databriefs/db217.htm

http://pediatrics.aappublications.org/content/early/2015/10/21/peds.2015-3109.abstract

Συνεχίζονται οι αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ηλεκτρονικό τσιγάρο

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ