Η διαφορετική αντίληψη που έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το άσθμα τους σε σχέση με τους γονείς τους

Τα παιδιά και οι έφηβοι συχνά εκτιμούν το άσθμα τους διαφορετικά από την αντίληψη που έχουν οι γονείς τους

Η εκτίμηση που έχουν οι γονείς για τη σοβαρότητα του άσθματος του παιδιού τους μπορεί να είναι ηπιότερη από την πραγματικότητα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI 2014).

Αυτό αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό εύρημα διότι οι αποφάσεις που λαμβάνει ο γιατρός σε σχέση με τη θεραπεία του άσθματος των παιδιών και των εφήβων εξαρτώνται συχνά και από την εικόνα που περιγράφουν οι γονείς όσον αφορά το άσθμα των παιδιών τους.

Η διαφορά στην αντίληψη για τον έλεγχο του άσθματος μεταξύ των παιδιών και των γονιών τους μπορεί να μειωθεί με την εκπαίδευση που παρέχει ο γιατρός στους ασθενείς του σε σχέση με τα συμπτώματά τους και την αντιμετώπιση του άσθματός τους.

Στην κλινική πρακτική, έχει παρατηρηθεί ότι τα μικρότερα παιδιά τείνουν να είναι πιο απογοητευμένα από τα συμπτώματα του άσθματος και παρουσιάζουν την κατάσταση που βιώνουν με φράσεις όπως: «αυτό είναι ένα πρόβλημα που δεν μου αρέσει» ή «αυτό είναι ένα πρόβλημα και δεν μπορώ να κάνω ό, τι θέλω να κάνω». Από την άλλη, οι έφηβοι συχνά έχουν την τάση να υποεκτιμούν την έλλειψη ελέγχου του άσθματός τους και να αναφέρουν με αισιοδοξία ότι «το άσθμα τους είναι καλά ελεγχόμενο» παρόλα τα προβλήματα που μπορεί να έχουν.

Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης πρέπει να επανεκτιμηθούν με μια μεγαλύτερη μελέτη, αλλά είναι ήδη πολύ ενδιαφέροντα. Επιβεβαιώνουν την υποψία που έχουμε εμείς οι γιατροί στο γεγονός ότι πολλές φορές οι γονείς και τα παιδιά τους διαφέρουν ως προς τις αντιλήψεις τους για τον έλεγχο που έχει το άσθμα τους με αρνητικές συνέπειες όσον αφορά την αντιμετώπιση της νόσου.

Αμερικανικό Κολέγιο Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI 2014): Περίληψη 21.

Η διαφορετική αντίληψη που έχουν τα παιδιά και οι έφηβοι για το άσθμα τους σε σχέση με τους γονείς τους

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ