Η απόκτηση κατοικίδιου θα κάνει το παιδί σας υγιέστερο;

Τι μπορεί να προσφέρει ένα κατοικίδιο στα παιδιά μας!


Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ιατρικό παιδιατρικό περιοδικό JAMA Pediatrics δείχνει ότι τα παιδιά που είχαν ένα σκυλί στο πρώτο έτος της ζωής τους είχαν 13% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άσθμα έως την ηλικία των έξι ετών σε σχέση με τα παιδιά που δεν είχαν σκυλί.

Η μελέτη, που χρησιμοποίησε δεδομένα από ένα σουηδικό ιατρικό μητρώο που περιλάμβανε πάνω από 1 εκατομμύριο παιδιά, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε φάρμες με ζώα είχαν 50% μείωση του κινδύνου για ανάπτυξη άσθματος στη σχολική ηλικία. Αυτά τα αποτελέσματα ταιριάζουν με την «υπόθεση υγιεινής», σύμφωνα με την οποία τα παιδιά που ανατρέφονται σε ένα «υπέρ-καθαρό» περιβάλλον είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αλλεργίες.

Εκτιμάται ότι το 46% των νοικοκυριών στη Βρετανία έχουν κατοικίδια, με τα σκυλιά και κατόπιν τις γάτες, να είναι τα πιο κοινά ζώα. Τα αποδεικτικά στοιχεία σχετικά με το όφελος που έχει κάποιος που διατηρεί γάτες, όσον αφορά στη μείωση των αλλεργιών του, δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφή, όμως έρευνες δείχνουν ότι τα κατοικίδια κάνουν τα παιδιά πιο υγιή. Μια μελέτη στη Φιλανδία, η οποία περιλάμβανε 397 μωρά και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics το 2012 διαπίστωσε ότι, κατά το πρώτο έτος της ζωής τους, τα μωρά των οποίων οι γονείς είχαν σκυλιά ή γάτες είχαν λιγότερα κρυολογήματα και ωτίτιδες και χρειάζονταν λιγότερες φορές αντιβιοτικά, σε αντίθεση με τα μωρά των οποίων τα σπίτια ήσαν χωρίς κατοικίδια ζώα. Τα σκυλιά, συνεχίζει η μελέτη, προσέφεραν μεγαλύτερη προστασία από τις γάτες. Τα κατοικίδια ζώα που πέρναγαν λιγότερο από έξι ώρες την ημέρα μέσα στο σπίτι είχαν την πιο ευεργετική επίδραση. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό οφειλόταν στο γεγονός ότι έφερναν περισσότερη βρωμιά από τον εξωτερικό χώρο και τόνωναν το ανοσοποιητικό σύστημα των μωρών.

Τέλος, είναι γνωστό ότι τα κατοικίδια μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσουν τα παιδιά να γίνουν περισσότερο υπεύθυνα, να ασκούνται περισσότερο (αν έχουν ένα σκυλί) και να μάθουν να αντιμετωπίζουν την απώλεια. Αλήθεια, ποιος μπορεί να ξεχάσει τις στιγμές της απώλειας ενός κατοικίδιου;

Η απόκτηση κατοικίδιου θα κάνει το παιδί σας υγιέστερο;

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ