Νέα δεδομένα υποστηρίζουν τη μείωση της θεραπείας για το άσθμα, όταν οι ασθενείς έχουν καλό έλεγχο της νόσου τους

Η μείωση της φαρμακευτικής θεραπείας για το άσθμα, σε εκείνους των οποίων τα συμπτώματα ελέγχονται πλήρως, οδήγησε σε παρόμοια κλινικά αποτελέσματα, σε σύγκριση με εκείνους που διατήρησαν τη θεραπεία τους στο τρέχον αρχικό επίπεδο.


Η μείωση της φαρμακευτικής θεραπείας για το άσθμα, σε εκείνους των οποίων τα συμπτώματα ελέγχονται πλήρως, οδήγησε σε παρόμοια κλινικά αποτελέσματα αλλά με μειωμένο κόστος, σε σύγκριση με εκείνους που διατήρησαν τη θεραπεία τους στο τρέχον αρχικό επίπεδο.

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι ορισμένοι ασθενείς μπορούν, με τις κατάλληλες οδηγίες από το γιατρό τους, να μειώσουν την πρόσληψη των φαρμάκων τους και να διατηρήσουν τον ίδιο έλεγχο του άσθματός τους, με μειωμένο κόστος, σε σύγκριση με εκείνους που διατηρούν το τρέχον επίπεδο της θεραπείας τους.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Allergy and Clinical Immunology, χρησιμοποίησε στοιχεία από τις καταγεγραμμένες ιατρικές δαπάνες στις ΗΠΑ και είναι η πρώτη που αξιολογεί την εξοικονόμηση του κόστους που συνδέεται με τη μείωση της θεραπείας για το άσθμα σε ασθενείς με επίμονο άσθμα. Οι ασθενείς που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη συμμετείχαν στην έρευνα για δύο χρόνια. Τα δεδομένα που χρησιμοποίησε η μελέτη περιλάμβαναν νοσηλείες, χρήση κορτικοστεροειδών φαρμάκων από το στόμα και επιπλέον χρήση εισπνοών «διάσωσης», για τον εντοπισμό εκείνων των ασθενών που είναι επιλέξιμοι για την ασφαλή μείωση της φαρμακευτικής θεραπείας ελέγχου του άσθματός τους.

Ως πλήρης έλεγχος του άσθματος κατά την  περίοδο των δύο ετών της μελέτης ορίστηκε η απουσία νοσηλείας για το άσθμα η απουσία επίσκεψης  στο τμήμα επειγόντων περιστατικών για το άσθμα, η απουσία ανάγκης χορήγησης κορτικοστεροειδών από το στόμα και η χρήση δύο ή λιγότερων εισπνοών «διάσωσης».

Η ομάδα της μελέτης διαπίστωσε ότι το 89,4% των επιλέξιμων ασθενών οι οποίοι μείωσαν τη θεραπεία ελέγχου διατήρησαν τον έλεγχο του άσθματος. Από την άλλη, ο έλεγχος του άσθματος διατηρήθηκε και στο 83,5% των ασθενών που ήταν επιλέξιμοι για τη μείωση της θεραπείας ελέγχου, αλλά δεν το έκαναν και διατήρησαν στο ίδιο αρχικό επίπεδο τα φάρμακά τους. Η μέση μηνιαία εξοικονόμηση κόστους των ασθενών που μείωσαν  τη θεραπεία τους έφτασε τα 34,02 δολάρια σε σύγκριση με αυτούς που διατήρησαν τη θεραπεία τους στα αρχικά επίπεδα.

Πηγή: http://www.jacionline.org/article/S0091-6749(15)01260-9/fulltext

Νέα δεδομένα υποστηρίζουν τη μείωση της θεραπείας για το άσθμα, όταν οι ασθενείς έχουν καλό έλεγχο της νόσου τους

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ