Η ενεργητική και η παθητική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συριγμού στα παιδιά έως την ηλικία των 2 ετών

Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την ενεργητική αλλά και την παθητική έκθεση στον καπνό, προς όφελος της υγείας των παιδιών τους.


Από τη μία είναι γνωστό ότι το κάπνισμα της μητέρας κατά την κύηση αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης άσθματος στην παιδική ηλικία. Από την άλλη, οι επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών, μητέρων που δεν κάπνιζαν αλλά εκτίθεντο παθητικά στον καπνό τσιγάρου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους ήταν μέχρι τώρα ασαφείς. Στη μελέτη αυτή εξετάσθηκε η σχέση που έχει το παθητικό κάπνισμα της εγκυμονούσας μητέρας στην ανάπτυξη συριγμού στα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών.

Εξετάσθηκαν στοιχεία από 27.993 περιπτώσεις μητέρας-παιδιού από 15 ευρωπαϊκές ομάδες. Τα παιδιά με μητρική έκθεση σε παθητικό κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη και καμία άλλη έκθεση σε καπνό είχαν 11% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συριγμό μέχρι την ηλικία των 2 ετών σε σύγκριση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες κατά την εγκυμοσύνη δεν είχαν εκτεθεί στον καπνό. Ο κίνδυνος τα παιδιά να αναπτύξουν συριγμό αυξήθηκε περαιτέρω κατά 29% εάν εκτίθεντο σε παθητικό κάπνισμα και μετά τη γέννηση, επιπρόσθετα της παθητικής έκθεσης των μητέρων τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ο κίνδυνος ανάπτυξης συριγμού αυξήθηκε ακόμη παραπάνω, κατά 73%, στα παιδιά και με τις δύο πηγές της παθητικής έκθεσης και τις μητέρες τους που κάπνιζαν ενεργά κατά την εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος του συριγμού, που συνδεόταν με την έκθεση σε καπνό τσιγάρου, ήταν ακόμη υψηλότερος στα παιδιά με αλλεργικό οικογενειακό ιστορικό έναντι των παιδιών με μη αλλεργικό οικογενειακό ιστορικό.

Επομένως, φαίνεται ότι η μητρική έκθεση στο παθητικό κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας ανεξάρτητος παράγοντας κινδύνου για εμφάνιση συριγμού στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 2 ετών. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν την ενεργητική αλλά και την παθητική έκθεση στον καπνό, προς όφελος της υγείας των παιδιών τους.

Πηγή:

European Respiratory Journal

http://erj.ersjournals.com/content/48/1/3

Η ενεργητική και η παθητική έκθεση στον καπνό του τσιγάρου κατά την εγκυμοσύνη αλλά και μετά τον τοκετό αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης συριγμού στα παιδιά έως την ηλικία των 2 ετών

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ