Το εμμένον παιδικό άσθμα σχετίζεται με την πρώιμη έναρξη ΧΑΠ

Το εμμένον παιδικό άσθμα μπορεί να σχετισθεί με την πρώιμη ανάπτυξη Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης για το Πρόγραμμα Διαχείρισης του Παιδικού Άσθματος (CAMP), η οποία δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine, το Μάιο.


Αν και η ΧΑΠ σπάνια αναπτύσσεται πριν την τέταρτη δεκαετία της ζωής και τυπικά προσβάλει καπνιστές ή πρώην καπνιστές,  το 11% των παιδιών στην παραπάνω μελέτη παρουσίασε μόνιμη απόφραξη στους βρόγχους από την ηλικία των 30 ετών.

«Τα στοιχεία που έχουμε υποστηρίζουν την υπόθεση ότι τόσο η μειωμένη ανάπτυξη όσο και η πρώιμη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων οδηγούν σε ένα σύνδρομο αλληλοεπικάλυψης μεταξύ άσθματος και ΧΑΠ» γράφει στη μελέτη ο  Michael J McGeachie, PhD, από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι το 75% των παιδιών είχαν μη φυσιολογική ανάπτυξη των πνευμόνων τους ήδη κατά την δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Το 26% παρουσίαζε μειωμένη ανάπτυξη των πνευμόνων με πρώιμη μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας, το 23% παρουσίαζε μόνο μειωμένη ανάπτυξη και το 26% είχε φυσιολογική ανάπτυξη των πνευμόνων του αλλά πρώιμη μείωση της αναπνευστικής λειτουργίας. Μέχρι την ηλικία των 26 ετών, το 11% των συμμετεχόντων στη μελέτη παρουσίαζε δυσλειτουργία των πνευμόνων που υποδείκνυε ΧΑΠ, όπως αυτή ορίζεται από τις θέσεις ομοφωνίας της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας για τη ΧΑΠ (GOLD).

Οι συγγραφείς της μελέτης δηλώνουν ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να προσδιοριστούν με μεγαλύτερη σαφήνεια οι θεραπευτικές παρεμβάσεις που θα βελτίωναν το αποτέλεσμα που εμφανίστηκε στα παιδιά της μελέτης, που είχαν ήπιο έως μέτριο εμμένον άσθμα.

Πηγή: http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1513737

Το εμμένον παιδικό άσθμα σχετίζεται με την πρώιμη έναρξη ΧΑΠ

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ