Οι προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων είναι αποτελεσματικότερες όταν συνδυάζονται με φωτογραφίες

Οι ρεαλιστικές φωτογραφίες στα πακέτα των τσιγάρων θα μπορούσαν να πείσουν τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, όπως αναφέρει μια έρευνα στις ΗΠΑ.


Σε ένα πείραμα που διήρκεσε 4 εβδομάδες, οι ερευνητές μελέτησαν περίπου 2.150 καπνιστές, οι οποίοι προμηθεύονταν τα πακέτα των τσιγάρων τους είτε με απλές προειδοποιήσεις είτε με προειδοποιήσεις που συνοδεύονταν από ρεαλιστικές φωτογραφίες.

Οι καπνιστές που λάμβαναν τα πακέτα με τις φωτογραφίες παρουσίασαν 29% μεγαλύτερη πιθανότητα να αποφασίσουν να διακόψουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της μελέτης.

«Οι καπνιστές μας είπαν ότι οι φωτογραφικές προειδοποιήσεις δεν τους έκαναν να νιώσουν μεγαλύτερο κίνδυνο από το κάπνισμα. Παρόλα αυτά, οι φωτογραφικές προειδοποιήσεις προέβαλαν τους κινδύνους από το κάπνισμα έντονα και αποτελεσματικά, ενώ οι απλές προειδοποιήσεις κειμένου ήταν ήπιες, τετριμμένες και εύκολο να αγνοηθούν», είπε ο επικεφαλής της μελέτης, Noel Brewer, ένας ερευνητής της Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας..

Το 40% των καπνιστών που συμμετείχαν στη μελέτη και λάμβαναν πακέτα με φωτογραφικές ειδοποιήσεις, ανέφεραν ότι προσπάθησαν να διακόψουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε αντίθεση με το 36% των καπνιστών που λάμβαναν πακέτα με απλές προειδοποιήσεις.

Οι συγγραφείς της μελέτης ανέφεραν επίσης ότι τα πακέτα με τις φωτογραφίες αύξησαν, από την πλευρά των συμμετεχόντων καπνιστών, την πρόθεση για διακοπή του καπνίσματος, τις αρνητικές συναισθηματικές αντιδράσεις, τη συνειδητοποίηση των επιβλαβών συνεπειών  του καπνίσματος και τις συζητήσεις για τη διακοπή του καπνίσματος.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσουμε αν οι φωτογραφίες θα έχουν την ίδια επίδραση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ή αν η καινοτομία των φωτογραφικών προειδοποιήσεων ενθάρρυνε τους ανθρώπους να σταματήσουν το κάπνισμα», σημειώνουν οι συγγραφείς.

Περίπου 70 χώρες, εκτός των ΗΠΑ, έχουν ήδη κανονισμούς που απαιτούν φωτογραφικές προειδοποιήσεις παρόμοιες με αυτές που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη, σημείωσε ο David Hammond, ένας ερευνητής της Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Waterloo, στο Οντάριο του Καναδά, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Η προβολή μιας εικόνας καρκίνου του πνεύμονα ή καρδιακής  νόσου, ως αποτέλεσμα της καπνιστικής συνήθειας, επικοινωνεί τη σοβαρότητα των νόσων οι οποίες συνδέονται με το κάπνισμα πολύ πιο αποτελεσματικά από ό,τι τα λόγια και μόνο», τόνισε ο  David Hammond.

Πηγή: JAMA Intern Med 2016, http://bit.ly/1TWBAGn

Οι προειδοποιήσεις στα πακέτα των τσιγάρων είναι αποτελεσματικότερες όταν συνδυάζονται με φωτογραφίες

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ