Ο εμβολιασμός κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης βελτιώνει τη βρεφική προστασία

Τα βρέφη έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν για αναπνευστικό νόσημα κατά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, όταν οι μητέρες τους έχουν εμβολιασθεί για τη γρίπη κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της εγκυμοσύνης, δείχνει μια νέα έρευνα.


Αυτή η ανακάλυψη προσφέρει στις μητέρες επιπλέον κίνητρο για να εμβολιαστούν, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Annette Regan, από τη Διεύθυνση Ελέγχου Μεταδοτικών Ασθενειών του Υπουργείου Υγείας στη Δυτική Αυστραλία.

«Οι μητέρες είναι λιγότερο πιθανό να εμβολιαστούν για να προστατεύσουν τον εαυτό τους, αλλά αν ο εμβολιασμός θα προστατεύσει τα μωρά τους, τότε ενδιαφέρονται περισσότερο» είπε η Annette Regan.

Επειδή τα βρέφη δεν μπορούν να εμβολιαστούν για την εποχική γρίπη πριν να γίνουν 6 μηνών, ο μητρικός εμβολιασμός είναι η μόνη προστασία που έχουν έναντι του ιού, εξήγησε.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο μητρικός εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ασκεί μια προστατευτική επίδραση έναντι αναπνευστικών ασθενειών στα νεογέννητα, ωστόσο, «αυτή είναι η πρώτη μελέτη στην οποία είχαμε την ευκαιρία να δούμε ειδικά πόσο καλά δούλεψε το εμβόλιο για να προστατεύσει το μωρό», δήλωσε η Regan.

Παρουσίασε τα αποτελέσματα στο Σικάγο, στο Συνέδριο της Διεθνούς Εταιρείας για τον έλεγχο της γρίπης.

Η Regan και οι συνεργάτες της χρησιμοποίησαν στατιστική μεθοδολογία για να εξετάσουν τα αρχεία εμβολιασμού 31.028 βρεφών που γεννήθηκαν από το Μάρτιο του 2012 έως τον Δεκέμβριο του  2013 και να καθορίσουν πόσα βρέφη είχαν μητρική προστασία από τον ιό.

Οι μητέρες 3169 από αυτά τα βρέφη έλαβαν εμβόλιο για την εποχική γρίπη 14 ή περισσότερες ημέρες πριν από τον τοκετό και οι μητέρες 27.859 βρεφών δεν είχαν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Οι 96 μητέρες που έλαβαν το εμβόλιο κατά το πρώτο τρίμηνο εξαιρέθηκαν από την ανάλυση, αφήνοντας 1520 μητέρες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου τους και 1553 που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησής τους.

Βρέθηκαν λιγότερες νοσηλείες λόγω αναπνευστικού νοσήματος μεταξύ των παιδιών των εμβολιασμένων μητέρων ό, τι μεταξύ των παιδιών των μη εμβολιασμένων μητέρων.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου γρίπης, τα παιδιά των εμβολιασμένων μητέρων ήταν 25% λιγότερο πιθανό να νοσηλευτούν για οξεία αναπνευστική ασθένεια από ό, τι τα παιδιά των μη εμβολιασμένων μητέρων.

Επιπρόσθετα, τα βρέφη που γεννήθηκαν από μητέρες που εμβολιάστηκαν κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της κύησης είχαν 33% λιγότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν από εκείνα που γεννήθηκαν από μη εμβολιασμένες μητέρες.

Ο κατάλληλος χρόνος που πρέπει να γίνει ένας εμβολιασμός μπορεί να αποτελεί μια πρόκληση, σημείωσε η Regan. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν σχετικά με τον εμβολιασμό. Η διαδικασία του εμβολιασμού εξαρτάται από το εάν μια γυναίκα είναι έγκυος, από τη χρονική περίοδο μέσα στο χρόνο, και από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού. Ακόμη και αν η έγκυος βαδίζει προς το τέλος του τρίτου τριμήνου, πάλι είναι σημαντικό να εμβολιαστεί».

Η ομάδα της Regan ήθελε να βάλει κάτω από το μικροσκόπιο τον εποχιακό εμβολιασμό, διότι τα νεογέννητα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για νοσηλεία από τη γρίπη και από αναπνευστικές ασθένειες.

Η προσήλωση στον εμβολιασμό των εγκύων εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή, παρά τα στοιχεία που δείχνουν τα οφέλη τόσο για τη μητέρα όσο και για το παιδί. Στο σύνολο δεδομένων που χρησιμοποιείται από την ομάδα της Regan, μόλις το 10% των εγκύων γυναικών έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, η εμβολιαστική κάλυψη βελτιώνεται, αναφερθεί η Regan. Ο εμβολιασμός για τη γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξήθηκε από 6,4% το 2012 σε 13,6% το 2013 στην Αυστραλία.

Είπε ότι ελπίζει τα δεδομένα από τη μελέτη αυτή θα συμβάλουν στη βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης. «Οι μητέρες δεν ανησυχούν τόσο για τη δική τους υγεία, αλλά όταν ανακαλύπτουν ότι θα μπορούσαν να βοηθήσουν το μωρό τους, είναι πιθανότερο ότι θα μπορούσαν να εμβολιαστούν, "επισήμανε.

Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, η οποία έδειξε ότι πριν από την ηλικία των 6 μηνών, τα μωρά που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες έχουν περίπου 64% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν συμπτώματα γρίπης από τα βρέφη που γεννιούνται από μητέρες που δεν έχουν εμβολιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και 70% μικρότερη πιθανότητα να έχουν επιβεβαιωμένες λοιμώξεις (Pediatrics 2016, 137). Αλλά η μελέτη δεν εξέτασε την επίδραση του εμβολιασμού κατά τη διάρκεια διαφορετικών τριμήνων.

Σε μια άλλη πρόσφατη μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν την επιτυχία του μητρικού εμβολιασμού στη Νότια Αφρική, και διαπίστωσαν ότι τα μωρά που γεννήθηκαν από εμβολιασμένες μητέρες είχαν καλύτερη προστασία στις 8 πρώτες εβδομάδες της ζωής τους (JAMA Pediatr. 2016).

Προσαρμογή από:

Ο εμβολιασμός κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης βελτιώνει τη βρεφική προστασία

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ