Η βιταμίνη D δεν μειώνει τα κρυολογήματα σε ασθενείς με άσθμα

Σε ασθενείς με άσθμα, η χορήγηση βιταμίνης D δεν μειώνει τον αριθμό ή τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων.


Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine τα συμπληρώματα βιταμίνης D δεν μειώνουν τον αριθμό ή τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων σε ασθενείς με άσθμα.

Στη μελέτη αυτή πήραν μέρος 408 ενήλικες με ήπιο έως μέτριο άσθμα, οι οποίοι ελάμβαναν  ως θεραπεία εισπνεόμενα κορτικοειδή και των οποίων τα επίπεδα βιταμίνης D ήταν ανεπαρκή ή ελλιπή. Οι συμμετέχοντες έλαβαν είτε συμπλήρωμα Βιταμίνης D ή ένα εικονικό φάρμακο για 28 εβδομάδες. Στόχος της μελέτης ήταν να ελεγχθεί η υπόθεση ότι η βιταμίνη D μπορεί να αυξήσει τη θετική επίδραση των εισπνεόμενων κορτικοειδών.

Το 82% των ατόμων που λάμβαναν συμπληρώματα της βιταμίνης D κατάφεραν να πετύχουν φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D εντός 12 εβδομάδων. Ωστόσο, αυτό δεν απέφερε καμία διαφορά στον αριθμό των κρυολογημάτων ούτε στη σοβαρότητα αυτών των κρυολογημάτων. Αντίθετα, η ομάδα των Αφροαμερικανών που έλαβε μέρος στη μελέτη εμφάνισε στην πραγματικότητα περισσότερα κρυολογήματα από τους Αφροαμερικανούς που λάμβαναν εικονικό φάρμακο.

Επομένως, σύμφωνα με τη μελέτη, σε ασθενείς με ήπιο έως μέτριο άσθμα που λαμβάνουν εισπνεόμενα κορτικοειδή ως θεραπεία για το άσθμα τους, η χορήγηση βιταμίνης D δεν μειώνει τον αριθμό ή τη σοβαρότητα των κρυολογημάτων.

Πηγή:

http://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201506-1169OC#.Vmn4FPnhDIV

Η βιταμίνη D δεν μειώνει τα κρυολογήματα σε ασθενείς με άσθμα

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ