Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) απαγορεύει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ανήλικους

Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα απαγορευθούν στα παιδιά και εφήβους κάτω των 18 ετών, σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς που εκδόθηκαν από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), η οποία φέρει όλα τα προϊόντα καπνού υπό την εποπτεία του οργανισμού.


Ο FDA παρακολουθεί από καιρό την έλλειψη προόδου όσον αφορά τον περιορισμό της χρήσης του καπνού μεταξύ των νέων στις ΗΠΑ, οι οποίοι αλλάζουν τις συνήθειές τους από τα παραδοσιακά τσιγάρα στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, στα πούρα, στις πίπες και στα μπαρ ναργιλέ. Οι τελευταίοι κανονισμοί του FDA αντανακλούν αυτήν ακριβώς την ανησυχία.

«Όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί μια νέα γενιά Αμερικανών που βρίσκονται σε κίνδυνο εθισμού» λέει η Σύλβια Burwell, γραμματέας του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών των ΗΠΑ, σε ένα δελτίο ειδήσεων. «Η σημερινή ανακοίνωση (σ.σ. της απαγόρευσης) είναι ένα σημαντικό βήμα στον αγώνα μας για μια γενιά χωρίς καπνό. Αυτό θα μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις αλλαγές που εμφανίζονται στην αγορά του καπνού, τίθενται οι κανόνες οι οποίοι προστατεύουν τα παιδιά μας, και παράλληλα θα δώσουμε στους ενήλικες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν συνειδητές επιλογές».

Σύμφωνα με τους νέους κανονισμούς, οι λιανοπωλητές απαγορεύεται να πωλούν οποιοδήποτε προϊόν καπνού, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων, σε οποιονδήποτε κάτω των 18 ετών. Όπως και με τα παραδοσιακά τσιγάρα, οι λιανοπωλητές θα πρέπει να απαιτούν την εξακρίβωση της ηλικίας με την επίδειξη ταυτότητας αυτού που ζητά να αγοράσει κάποιο προϊόν καπνού.

Ο FDA έχει επίσης απαγορεύσει την πώληση προϊόντων καπνού σε μηχανήματα αυτόματης πώλησης, εκτός αν είναι σε χώρους με πρόσβαση μόνο ενηλίκων, καθώς και τη διανομή δωρεάν δειγμάτων στο κοινό.

Οι νέοι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ από τις 8 Αυγούστου του 2016.

Οι νέα κανονισμοί θα αναγκάζουν τους κατασκευαστές να αναφέρουν λεπτομερώς τα συστατικά που περιέχουν τα προϊόντα τους

Οι κατασκευαστές ηλεκτρονικών τσιγάρων θα είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν τους ακόλουθους κανονισμούς:

  • Να εγγράψουν τις εγκαταστάσεις παρασκευής και τα παραγόμενα προϊόντα σε ειδικό μητρώο.
  • Να αποκτήσουν έγκριση πριν από τη διάθεσή (pre-market authorization) για οποιοδήποτε προϊόν καπνού έχει ειασχθεί στις ΗΠΑ μετά τις 15 Φεβρουαρίου του 2007.
  • Να αναφέρουν με λεπτομέρεια τα συστατικά και τυχόν επιβλαβείς ή δυνητικά επιβλαβείς περιεχόμενες ή παραγόμενες ουσίες.
  • Να προσθέσουν προειδοποιήσεις για την υγεία στις συσκευασίες των προϊόντων και τις διαφημίσεις.
  • Να απέχουν από την πώληση των λεγόμενων «προϊόντων τροποποιημένου κινδύνου» - που συχνά περιγράφονται ως «ελαφριά» (light), «χαμηλά» (low) ή «ήπια» (mild)- χωρίς την έγκριση από τον FDA.

Ο FDA αναφέρει, σχετικά με τους προτεινόμενους κανονισμούς, ότι οι απαιτήσεις αυτές θα βελτιώσουν την ικανότητά του να μειώσει τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα που συνδέονται με τη χρήση προϊόντων καπνού. Μια λίστα με τα συστατικά, για παράδειγμα, θα βοηθήσει τον οργανισμό στην καλύτερη εκτίμηση των κινδύνων για την υγεία ενός προϊόντος. Ο FDA, επίσης, θα λάβει υπόψη του τη δυναμική που μπορεί να έχει ένα συγκεκριμένο προϊόν στα παιδιά.

Ο FDA υπαναχωρεί από την απαγόρευση των ηλεκτρονικών τσιγάρων με γεύσεις

Ιατρικές εταιρείες, όπως η Αμερικανική Ιατρική Εταιρεία (American Medical Association) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics), μαζί με ομάδες υποστήριξης ασθενών, όπως η Αμερικανική Κοινότητα Καρκινοπαθών (American Cancer Society), έσπευσαν να επαινέσουν την κίνηση του FDA για τη ρύθμιση όλων των μορφών καπνού. Ωστόσο, ενθάρρυναν τον Οργανισμό να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να απαγορεύσει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα με γεύσεις, τα οποία βλέπουν να έρχονται ως μια νέα μόδα στα παιδιά.

Στους κανονισμούς που δημοσιεύθηκαν αυτόν τον μήνα, ο FDA δήλωσε ότι σκοπεύει να προτείνει την απαγόρευση των αρωματισμένων πούρων, αλλά ότι προς το παρόν δεν θα κάνει το ίδιο και για τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Επίσης ο FDA δήλωσε ότι «αρχικές ενδείξεις» δείχνουν ότι κάποιοι καπνιστές μπορεί να προσπαθήσουν να σπάσουν την καπνιστική τους συνήθειά με αλλαγή στην γεύση των ηλεκτρονικών τσιγάρων ή με άλλα ηλεκτρονικά συστήματα πρόσληψης νικοτίνης (electronic nicotine delivery systems, ENDS).

Ορισμένοι γιατροί βλέπουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ένα μέσο διακοπής του καπνίσματος. Το Βασιλικό Κολλέγιο των Ιατρών (Royal College of Physicians) στο Ηνωμένο Βασίλειο έλαβε θέση σε μια έκθεση που εξέδωσε πρόσφατα, παρουσιάζοντας τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ως ασφαλέστερα από τα συμβατικά.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η Αμερικανική Εταιρεία Κλινικής Ογκολογίας (ASCO), δήλωσε ότι οι νέοι κανονισμοί του FDA θα προστατεύσουν τα παιδιά από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα «χωρίς να υπονομεύσουν τις δυνατότητές τους να μειώσουν τη βλάβη (σ.σ. από το συμβατικό κάπνισμα), ως εργαλείο διακοπής του καπνίσματος».

Αυτή την περίοδο, αυτό το ερώτημα βρίσκεται υπό έρευνα, είπε η πρόεδρος της ASCO, Julie Vose, σε ένα δελτίο ειδήσεων. « Τα ηλεκτρονικά τσιγάρα ίσως να μειώνουν τα ποσοστά του καπνίσματος και άλλους ανεπιθύμητους κινδύνους για την υγεία, αλλά εμείς δεν θα το γνωρίζουμε με βεβαιότητα μέχρι αυτά τα προϊόντα να ερευνηθούν πλήρως και να ρυθμιστούν από τις αρμόδιες Αρχές».

Πηγή: http://www.medscape.com/viewarticle/862928

Ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) απαγορεύει τα ηλεκτρονικά τσιγάρα σε ανήλικους

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ