Το σοβαρό άσθμα της παιδικής ηλικίας παραμένει στη μέση ηλικία. Μια μελέτη διαρκείας 50 ετών.

Το άσθμα είναι μία χρόνια νόσος


Τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρό άσθμα είναι πολύ πιο πιθανό να εξακολουθούν να έχουν μειωμένη λειτουργία στους πνεύμονές τους και ως μεσήλικες από ό,τι οι συνομήλικοί τους που πάσχουν από ηπιότερο άσθμα ή από ήπια βρογχίτιδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης στην Αυστραλία που διήρκησε 50 έτη.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ένα παιδί που πάσχει από σοβαρό άσθμα παρουσιάζει έναν κίνδυνο να συνεχίσει να πάσχει από άσθμα, ως μεσήλικας πια, σχεδόν 12 φορές παραπάνω από ένα παιδί που πάσχει από ήπια βρογχίτιδα. Οι γυναίκες και τα άτομα με αλλεργική ρινίτιδα στην παιδική ηλικία έχουν 2 φορές παραπάνω τον κίνδυνο να είναι ασθματικοί ενήλικες.

«Η σοβαρότητα του άσθματος στην παιδική ηλικία επηρεάζει την κλινική του έκβαση στην ενήλικη ζωή» γράφουν οι ερευνητές σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιουνίου 2014 του περιοδικού Journal of Allergy & Clinical Immunology.

Οι Beatles είχαν μόλις αρχίσει τα πρώτα τους βήματα στη διεθνή σκηνή το 1963 και το 1964, όταν συμπεριλήφθηκαν οι πρώτοι συμμετέχοντες στη μελέτη άσθματος στη Μελβούρνη. Μετά από μια έρευνα ανάμεσα σε 30.000 παιδιά της δευτέρας τάξης του Δημοτικού, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία μια ομάδα παιδιών 7 ετών και μια δεύτερη ομάδα παιδιών 10 ετών με σοβαρή δύσπνοια και εξέτασαν την πορεία την λειτουργίας τον πνευμόνων τους για τα επόμενα 50 έτη.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 64% των συμμετεχόντων που στην παιδική ηλικία είχαν ήπια βρογχίτιδα δεν είχαν συμπτώματα άσθματος στην μέση ηλικία της ζωής τους, σε σύγκριση με το 47% των ατόμων τα οποία στην παιδική ηλικία είχαν παιδικό άσθμα και 15% στην ομάδα με σοβαρό άσθμα.

Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τη μείωση της λειτουργίας των πνευμόνων με την πάροδο του χρόνου, διαπίστωσαν ότι η μειωμένη πνευμονική λειτουργία στην ομάδα που έπασχε από σοβαρό παιδικό άσθμα εμφανίστηκε ήδη από την ηλικία των 10 ετών. Η μελέτη υποστηρίζει την υπόθεση ότι η αναδιαμόρφωση των βρόγχων και η μειωμένη λειτουργία των πνευμόνων μπορεί να αρχίσει στην παιδική ηλικία.

Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η λειτουργία των πνευμόνων στα άτομα που πάσχουν από σοβαρό άσθμα αλλάζει από πολύ νωρίς και η αλλαγή αυτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, παραμένει σε όλη τους τη ζωή. Επομένως είναι εξαιρετικά σημαντική η έναρξη της θεραπείας στα παιδιά με βρογχικό άσθμα όσο το δυνατόν νωρίτερα, και ιδιαίτερα στα παιδιά με σοβαρό βρογχικό άσθμα, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα στη μετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Υγείας της Αυστραλίας.

Πηγή: http://www.jacionline.org/article/S0091-6749%2813%2902937-0/abstract

Το σοβαρό άσθμα της παιδικής ηλικίας παραμένει στη μέση ηλικία. Μια μελέτη διαρκείας 50 ετών.

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ