Τα εισπνεόμενα κορτικοειδή μειώνουν τη συχνότητα των επαναλαμβανόμενων συριγμών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

Τα εισπνεόμενα κορτικοειδή μειώνουν τη συχνότητα των επαναλαμβανόμενων συριγμών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση (ανασκόπηση μελετών).


Για τα παιδιά με άσθμα, η καθημερινή χρήση εισπνεόμενων κορτικοειδών μπορεί να προλάβει τις σοβαρές παροξύνσεις. Για τη μεγάλη κατηγορία των παιδιών με σοβαρό διαλείποντα συριγμό, όμως, η ιδεώδης πρόληψη παραμένει ακόμη ασαφής.

Η ομάδα του Dr. Sunitha V. Kaiser, από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, υπεύθυνου της ανασκόπησης, μελέτησε τα αποτελέσματα της καθημερινής χρήσης εισπνεόμενων κορτικοειδών, της διακοπτόμενης χρήσης τους και της χρήσης μοντελουκάστης, όσον αφορά την πρόληψη των σοβαρών παροξύνσεων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας με επαναλαμβανόμενα επεισόδια συριγμού, σε μια μεγάλη ανασκόπηση 22 σχετικών μελετών.

«Για τα παιδιά με επίμονα συμπτώματα, η καθημερινή χρήση εισπνεόμενων κορτικοειδών παραμένει η κύρια θεραπεία» τόνισε ο Dr. Kaiser. «Για εκείνα τα παιδιά με συμπτώματα συριγμού κατά τη διάρκεια ιογενών λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού, η διακοπτόμενη χρήση εισπνεόμενων κορτικοειδών φαίνεται να είναι αποτελεσματική».

Ο Dr. Avraham Beigelman, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του St. Louis, στο Μισούρι, ο οποίος έχει δημοσιεύσει αρκετές μελέτες όσον αφορά το συριγμό και την αντιμετώπισή του, αναφέρει: «Αυτή η μετα-ανάλυση (σ.σ. ανασκόπηση μελετών) καθιστά τα εισπνεόμενα κορτικοειδή ως τη βασική θεραπεία πρόληψης των σοβαρών παροξύνσεων στα παιδιά προσχολικής ηλικίας με άσθμα. Η ανασκόπηση αποκάλυψε ότι τα εισπνεόμενα κορτικοειδή αποτελούν μια αποτελεσματική θεραπεία για την πρόληψη των παροξύνσεων σε δύο ομάδες παιδιών προσχολικής ηλικίας:

  1. παιδιά με επίμονο άσθμα, με συχνά ή χρόνια συμπτώματα από το αναπνευστικό, και
  2. παιδιά με διαλείπουσα νόσο, με συριγμό που εμφανίζεται συνήθως μετά από κάποια ίωση του ανώτερου αναπνευστικού»

Πηγή:  Pediatrics 2016, http://bit.ly/1TCXqcG

Τα εισπνεόμενα κορτικοειδή μειώνουν τη συχνότητα των επαναλαμβανόμενων συριγμών στα παιδιά προσχολικής ηλικίας

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ