Ζωικά Αλλεργιογόνα

Κατοικίδια ζώα

Τα αλλεργιογόνα των κατοικίδιων ζώων υπάρχουν κατά κύριο λόγο στο σάλιο τους. Όταν τα ζώα καθαρίζουν τη γούνα τους μεταφέρουν τα αλλεργιογόνα στην επιφάνειά της και όταν το σάλιο στεγνώνει διασπείρεται στην ατμόσφαιρα. Τα αλλεργιογόνα της γάτας παραμένουν στον αέρα για αρκετές ώρες ενώ συνδέονται με ηλεκτροστατικές δυνάμεις στους τοίχους του σπιτιού. Έτσι ακόμη και να φύγει το ζώο από το σπίτι τα αλλεργιογόνα του παραμένουν επί σειρά ετών. Η διάγνωση της ευαισθητοποίησης γίνεται με τις αλλεργικές δοκιμασίες ενώ απευαισθητοποίηση εφαρμόζεται όταν δεν μπορεί να απομακρυνθεί το ζώο ή για επαγγελματικούς λόγους (π.χ. ο ασθενής είναι κτηνίατρος). Αλλεργίες μπορεί να προκαλέσουν και τα άλογα, τα χάμστερς, τα ποντίκια και τα παραγωγικά ζώα.

Αποφυγή αλλεργιογόνων ζώων

Τα αλλεργιογόνα των ζώων κολλάνε στους τοίχους και τα ταβάνια και μεταφέρονται με τα ρούχα.

Το πλύσιμο των χεριών μετά την επαφή με σκύλο ή γάτα περιορίζει την έκθεση του ατόμου στα αλλεργιογόνα τους.

Το τακτικό πλύσιμο του σκύλου και της γάτας απομακρύνει σημαντικά φορτία αλλεργιογόνων από το τρίχωμά τους.

Τα κατοικίδια ζώα δεν πρέπει να μπαίνουν στα υπνοδωμάτια.

Το χαλάκι που κοιμάται το ζώο ή το σπιτάκι του πρέπει να καθαρίζονται τακτικά και αρκετές φορές να χρησιμοποιούνται τα ειδικά προϊόντα για ακάρεα της οικιακής σκόνης.

Αποφυγή χαλιών και μοκετών που παγιδεύουν μεγάλες ποσότητες αλλεργιογόνων.

Σφήκες και μέλλισες

Το δηλητήριο των σφηκών και των μελισσών μπορεί να προκαλέσει μικρές τοπικές αντιδράσεις (στο σημείο του νυγμού), μεγάλες τοπικές αντιδράσεις (μέχρι και τις πλησιέστερες αρθρώσεις), γενικευμένες αντιδράσεις (π.χ. κνίδωση), συστηματικές αντιδράσεις (όταν συμμετέχουν περισσότερα του ενός συστήματα π.χ. το δέρμα και το αναπνευστικό) και αναφυλακτικό shock (όταν πέραν των διαφόρων συμπτωμάτων εκδηλωθεί και μεγάλη πτώση της πίεσης). Οι σφήκες δεν αφήνουν κεντρί όταν τσιμπούν σε αντίθεση με τις μέλλισες που αφήνουν το κεντρί τους και πεθαίνουν. Το κεντρί αφαιρείται με αιχμηρό αντικείμενο και με προσοχή γιατί στην άκρη που προεξέχει είναι ο σάκος με το δηλητήριο. Η ανοσοθεραπεία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική.

Αποφυγή νυγμού από σφήκες και μέλισσες

Εάν υπάρχει κεντρί (σαν μικρή μαύρη τρίχα) τότε αφαιρείται με αιχμηρό αντικείμενο (ή με το νύχι) και με κίνηση από κάτω προς τα πάνω και έξω. Προσοχή γιατί στην άκρη του είναι ο σάκος με το υπόλοιπο δηλητήριο του εντόμου.

Αποφεύγετε να φοράτε πέδιλα ή να περπατάτε ξυπόλυτοι στο γρασίδι. Οι μέλλισες και οι σκούρκοι ποτιμούν ιδιαίτερα το λευκό τριφύλλι, ένα ζιζάνιο που βρίσκεται σε παρτέρια κήπων.

Ποτέ μην προσπαθήσετε να χτυπήσετε ένα έντομο που πετάει. Εάν χρειαστεί διώξτε το απαλά ή περιμένετε υπομονετικάνα φύγει.

Μην πίνετε από ανοικτά κουτάκια αναψυκτικών. Τα έντομα που έχουν κεντρί ελκύονται από το γλυκό υγρό και μπαίνουν μέσα. Όταν τρώτε στην ύπαιθρο προσπαθείτε να έχετε την τροφή συνεχώς καλυμμένη.

Οι κάδοι απορριμάτων που είναι έξω από το σπίτι θα πρέπει να κλείνονται με καπάκια που εφαρμόζονται καλά.

Να αποφεύγετε αρώματα, σπρέι μαλλιών, κολόνιες και αποσμητικά σώματος με γλυκό άρωμα. Αποφεύγετε ρούχα με έντονα χρώματα.

Να είστε προσεκτικοί όταν εργάζεστε στην αυλή ή στον κήπο.

Οι σίτες στις πόρτες και τα παράθυρα να διατηρούνται σε καή κατάσταση.

Οδηγείτε με τα παράθυρα του αυτοκινήτου κλειστά.

Τα φάρμακα που έχετε πάρει με συνταγή γιατρού πρέπει να είναι σε μέρος που να τα βρίσκετε εύκολα και σε περίπτωση τσιμπήματος ακολουθείστε τις σχετικές οδηγίες. Τα φάρμακα αυτά είναι για άμεση έκτακτη αντιμετώπιση όταν ο ασθενής είναι καθ’ οδόν προς το τμήμα επειγόντων του νοσοκομείου για παρακολούθηση και περαιτέρω θεραπεία.