Μύκητες

Οι μύκητες είναι φυτικοί οργανισμοί χωρίς χλωροφύλλη και πολλαπλασιάζονται μέσω αερομεταφερόμενων σπορίων που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική ρινίτιδα, βρογχικό άσθμα, βρογχοπνευμονική ασπεργίλωση και πνευμονία εξ υπερευαισθησίας. Για να αναπτυχθούν μύκητες στο σπίτι απαιτείται θερμοκρασία 18-24°C και υγρασία περίπου 60%. Καθοριστικός παράγοντας είναι το νερό γι’ αυτό και αναπτύσονται στα μπάνια και τις κουζίνες. Οι πλέον αλλεργιογόνοι μύκητες είναι ο Alternaria (π.χ. οι μαύρες κηλίδες στις ντομάτες), ο Cladosporium (π.χ. στα πλαίσια των παραθύρων), ο Penicillium (η γνωστή μούχλα των τοίχων) και ο Aspergillus.

Αποφυγή μυκήτων

Οι μύκητες βρίσκονται στην ατμόσφαιρα σε αριθμούς συχνά μεγαλύτερους από εκείνους των γύρεων.

Αποφύγετε τα υγρά μέρη το Φθινόπωρο και τον Χειμώνα.

Οι μύκητες αναπτύσονται εκεί όπου σαπίζουν φύλλα και χόρτα, σε θεμοκήπια, σε ψυγεία, σε αρτοποιεία, σε υπόγεια ή κελάρια αλλά και στην κουζίνα και το μπάνιο.

Καθαρίζετε τακτικά την κουρτίνα του μπάνιου και ελέγχετε τα ντουλάπια κάτω από τον νεροχύτη της κουζίνας.

Φροντίστε να μην υπάρχουν εστίες νερού και διαρροές μέσα στο σπίτι.

Εάν υπάρχουν τοίχοι με μούχλα φροντίστε για την καταπολέμησή της με τα ειδικά υλικά που υπάρχουν στο εμπόριο.

Όταν τα παράθυρα είναι ανοικτά το επίπεδο των μυκήτων στο σπίτι είναι περίπου το 40% των επιπέδων στο εξωτερικό περιβάλλον.

Η θερμοκρασία στο σπίτι πρέπει να είναι κάτω των 18°C και η υγρασία μικρότερη του 60%.

Μην αφήνετε τρόφιμα στο ψυγείο για μεγάλα χρονικά διαστήματα (τα μαύρα στίγματα πάνω στις ντομάτες είναι μύκητες).

Καθαρίζετε τακτικά τα εσωτερικά τζάμια των παραθύρων ιδίως κατά τους χειμερινούς μήνες με την κεντρική θέρμανση σε λειτουργία.