Γύρεις

Οι γύρεις είναι αόρατα μικροσωματίδια μέσω των οποίων τα φυτά εξασφαλίζουν τον πολλαπλασιασμό τους. Αποτελούν σημαντικά αεροαλλλεργιογόνα και προκαλούν κύρίως αλλεργική ρινίτιδα και βρογχικό άσθμα. Παράγονται σε τεράστιες ποσότητες και μεταφέρονται με τον αέρα ή μέσω εντόμων. Τα αλλεργιογόνα φυτά είναι εκείνα που δεν έχουν μεγάλα άνθη με έντονα χρώματα και αρώματα (η γύρη των οποίων διακεινίται με τα έντομα). Η αποφυγή των γύρεων είναι αδύνατη αλλά ο περιορισμός της έκθεσης σ’ αυτές εφικτός. Η διάγνωση της ευαισθησίας στις γύρεις γίνετια με τη βοήθεια των αλλεργικών δερματικών αντιδράσεων δια νυγμού (prick tests).

Αποφυγή γύρεων

Η πλήρης αποφυγή των γύρεων είναι σχεδόν αδύνατη. Ορισμένες γύρεις είναι μεγάλες και βαριές (π.χ. του πεύκου) και για να δράσουν πρέπει τα δένδρα να είναι δίπλα στο σπίτι του ασθενή. Αποφύγετε να περνάτε κάτω από τα δένδρα αυτά.

Τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά κατά την διάρκεια της ημέρας. Η χρήση κλιματιστικών βοηθά ιδίως κατά τους ζεστούς μήνες του χρόνου.

Όταν οδηγείτε αυτοκίνητο τα παράθυρα πρέπει να είναι κλειστά, το κλιματιστικό ανοικτό όπως και η εσωτερική ανακύκλωση του αέρα. Οδηγείτε δίκυκλο με το τζάμι του κράνους κατεβασμένο.

Μην απλώνετε ρούχα πριν τις 10.00 και να έχετε μαζέψει τα ρούχα πριν τις 18.00 το απόγευμα όταν οι αέριες μάζες αρχίζουν να ψύχονται και οι γύρεις κατεβαίνουν προς την επιφάνεια της γής (άρα μπορούν να κολλήσουν πάνω στα καθαρά ρούχα).

Αποφύγετε τις εκδρομές στη φύση κατά την περίοδο ανθοφορίας των φυτών στα οποία έχετε ευαισθητοποιηθεί. Μην κυκλοφορείται έξω όταν φυσάει. Η καλύτερη περίοδος είναι μετά από έντονη βροχή, όταν οι γύρεις έχουν ακουμπήσει στο έδαφος.

Προσπαθείστε να διατηρείτε τον κήπο σας καθαρό από ζιζάνια και άλλα παράσιτα που παράγουν μεγάλες ποσότητες γύρεων. Χρησιμοποιείτε ειδική μάσκα όταν πρέπει να ασχοληθείτε με κηπουρικές εργασίες.