Κάπνισμα και εγκυμοσύνη

Πώς το κάπνισμα στην εγκυμοσύνη βλάπτει την υγεία μου και το μωρό μου;

Οι περισσότεροι άνθρωποι ξέρουν ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί πρόσθετα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων του πρόωρου τοκετού, ορισμένων γενετικών ανωμαλιών και του βρεφικού θανάτου.

Το κάπνισμα κάνει πιο δύσκολο για μια γυναίκα να μείνει έγκυος;

Οι γυναίκες που καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πιο πιθανό από ό, τι άλλες γυναίκες να έχουν μια αποβολή.

Το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα με τον πλακούντα, την πηγή της τροφής και του οξυγόνου του εμβρύου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για παράδειγμα, ο πλακούντας μπορεί να διαχωριστεί από τη μήτρα πολύ νωρίς, προκαλώντας αιμορραγία, η οποία είναι επικίνδυνη για τη μητέρα και το μωρό.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή χαμηλό βάρος γέννησης, καθιστώντας έτσι πιο πιθανό για το νεογέννητο να παρουσιάσει σημαντικά προβλήματα υγείας και να πρέπει να μείνει στο νοσοκομείο περισσότερο.

Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη είναι ένας παράγοντας κινδύνου του Σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (SIDS). Το SIDS είναι μια κατάσταση αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, για την οποία δεν μπορεί να βρεθεί η αιτία του θανάτου.

Τα μωρά που γεννιούνται από γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν ορισμένες γενετικές ανωμαλίες, όπως λαγόχειλο ή λυκόστομα.

Πόσες γυναίκες καπνίζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Σύμφωνα με δεδομένα από τις ΗΠΑ, περίπου το 10% των γυναικών ανέφεραν ότι κάπνιζαν κατά τη διάρκεια των τελευταίων 3 μηνών της εγκυμοσύνης.

Από τις γυναίκες που κάπνιζαν 3 μήνες πριν την εγκυμοσύνη, το 55% εγκαταλείπουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μεταξύ των γυναικών που διακόπτουν το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, το 40% υποτροπιάζουν εντός 6 μηνών μετά τον τοκετό.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της διακοπής του καπνίσματος;

Η διακοπή του καπνίσματος θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα και παρέχει ένα υγιέστερο περιβάλλον για το μωρό σας.

Όταν κόβετε το κάπνισμα:

 • Το μωρό σας θα πάρει περισσότερο οξυγόνο, ακόμα και μετά από μόλις μία ημέρα από τη διακοπή του καπνίσματος.
 • Ο κίνδυνος να γεννηθεί το μωρό σας πολύ νωρίς μειώνεται.
 • Υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να έρθει στο σπίτι το μωρό σας από το νοσοκομείο μαζί σας.
 • Θα είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξετε καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο, καρκίνο του πνεύμονα, χρόνια πνευμονική νόσο, και άλλες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα.
 • Θα είναι πιο πιθανό να ζήσετε για να γνωρίσετε τα εγγόνια σας.
 • Θα έχετε περισσότερη ενέργεια και θα αναπνέετε πιο εύκολα.
 • Τα ρούχα σας, τα μαλλιά σας, και το σπίτι θα μυρίζουν καλύτερα.
 • Το φαγητό που τρώτε θα έχει καλύτερη γεύση.
 • Θα έχετε περισσότερα χρήματα για να τα χρησιμοποιήσετε σε άλλα πράγματα.
 • Θα αισθανθείτε καλά για το τι έχετε κάνει για τον εαυτό σας και για το μωρό σας.

Πώς ο καπνός του άλλου (παθητικό κάπνισμα) μπορεί να βλάψει την υγεία μου και την υγεία του παιδιού μου;

Η αναπνοή του καπνού των άλλων ανθρώπων κάνουν τα παιδιά και τους ενήλικες που δεν καπνίζουν άρρωστους. Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο εισπνοής του καπνού των άλλων ανθρώπων.

Οι έγκυες γυναίκες που αναπνέουν τον καπνό των τσιγάρων των άλλων ανθρώπων είναι πιο πιθανό να γεννήσουν ένα ελλιποβαρές μωρό (ένα μωρό που θα ζυγίζει λιγότερο από το φυσιολογικό κατά τη γέννησή του).

Τα μωρά που εισπνέουν τον καπνό των τσιγάρων των άλλων ανθρώπων είναι πιο πιθανό να έχουν ωτίτιδες (μολύνσεις του αυτιού τους) και συχνότερες κρίσεις άσθματος.

Τα μωρά που εισπνέουν τον καπνό των τσιγάρων των άλλων ανθρώπων είναι πιο πιθανό να πεθάνουν από σύνδρομο Αιφνίδιου Θανάτου Βρεφών (SIDS).

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, 88 εκατομμύρια παιδιά και ενήλικες που δεν καπνίζουν εκτίθενται στον καπνό των άλλων ανθρώπων. Σχεδόν 32 εκατομμύρια παιδιά και έφηβοι ηλικίας 3-19 ετών, ή περίπου τα μισά από τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας, εκτίθενται στον καπνό των τσιγάρων των άλλων ανθρώπων. Τα παιδιά είναι περισσότερο εκτεθειμένα στον καπνό του τσιγάρου σε μέρη όπως το σπίτι και το αυτοκίνητο. Επίσης, οι άνθρωποι μπορούν να εκτίθενται στον καπνό του τσιγάρου σε δημόσιους χώρους, σε εστιατόρια, αλλά και στην εργασία.

Τι μπορείτε να κάνετε για την αποφυγή του καπνού των άλλων;

Δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο έκθεσης στον καπνό του τσιγάρου. Η αναπνοή έστω και λίγου καπνού μπορεί να αποδειχθεί επιβλαβής. Ο μόνος τρόπος για να προστατεύσετε πλήρως τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας από τους κινδύνους του καπνού των άλλων ανθρώπων είναι να εξασφαλίσετε περιβάλλον κατά 100% χωρίς καπνό.

Μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας:

 • Κάνοντας το σπίτι και το αυτοκίνητό σας χώρους χωρίς καπνό.
 • Ζητώντας από τους πολίτες να μην καπνίζουν τριγύρω από σας και τα παιδιά σας.
 • Επιβεβαιώνοντας ότι ο παιδικός σταθμός ή το σχολείο των παιδιών σας είναι απαλλαγμένα από καπνό.
 • Επιλέγοντας να πηγαίνετε σε εστιατόρια και άλλες επιχειρήσεις που είναι απαλλαγμένα από καπνό.
 • Διδάσκοντας στα παιδιά σας να μένουν μακριά από τον καπνό των άλλων ανθρώπων.
 • Αποφεύγοντας κάθε μορφή καπνού. Αν εσείς ή τα παιδιά σας έχετε αναπνευστικές παθήσεις, εάν έχετε καρδιακή νόσο, ή αν είστε εγκυμονούσες, οι κίνδυνοι είναι μεγαλύτεροι για σας.
 • Μάθετε λεπτομέρειες για τους κινδύνους του καπνού των άλλων ανθρώπων μιλώντας στο γιατρό, τη νοσοκόμα ή τον φορέα παροχής υγειονομικής περίθαλψής σας.

Προσαρμογή από: cdc.gov/tobacco/basic_information/health_effects/pregnancy