Το προκαλούμενο από άσκηση άσθμα

Άσθμα και άθληση

Είναι συχνό στους αθλητές να νιώθουν κάποιες δυσκολίες στην αναπνοή κατά τη διάρκεια ή μετά τη σωματική άσκηση. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι γι’ αυτά τα συμπτώματα, αλλά ο πιθανότερος λόγος για να συμβεί αυτό είναι ένα μη καλά θεραπευόμενο άσθμα. Υπολογίζεται ότι έως και ένας στους τέσσερεις αθλητές παρουσιάζει κάποια στιγμή συμπτώματα άσθματος.

Το άσθμα που προκαλείται από άσκηση χαρακτηρίζεται, και αυτό, από φλεγμονή των αεραγωγών. Η έναρξη των συμπτωμάτων του άσθματος, σε αθλητές, συνήθως συνδέεται με υψηλής έντασης άσκηση. Είναι σημαντικό να διαγιγνώσκεται νωρίς, όταν εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα, ώστε να προληφθούν οι πιθανές επιπλοκές, αλλά, και να αντιμετωπιστεί κατάλληλα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι με τη σωστή θεραπεία του άσθματός του, ο αθλητής δεν παρεμποδίζεται στη συμμετοχή του στο αγαπημένο του άθλημα.

Προκαλούμενο από άσκηση άσθμα

Το προκαλούμενο από άσκηση άσθμα εμφανίζεται λίγο μετά την έναρξη της εντατικής σωματικής άσκησης και περιλαμβάνει φλεγμονή και στένωση των αεραγωγών. Αυτό οδηγεί στην εμφάνιση των συμπτωμάτων του άσθματος, όπως δυσκολία στην αναπνοή και συριγμό.

Αυτός ο τύπος άσθματος επηρεάζει σχεδόν όλους τους ανθρώπους που υποφέρουν από άσθμα, αλλά μπορεί επίσης να εμφανισθεί και σε άτομα που δεν αναφέρουν υπό άλλες συνθήκες συμπτώματα της πάθησης.

Οι αιτίες που προκαλούν την εμφάνιση του άσθματος από άσκηση μπορεί να ποικίλουν. Μπορεί η εμφάνιση των συμπτωμάτων του άσθματος να συνδέεται με την απώλεια θερμότητας ή νερού από το σώμα, ή την εισπνοή ψυχρού, ξηρού αέρα μέσω του στόματος.

Διάγνωση

Είναι σημαντικό οι αθλητές και οι προπονητές να είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα σημάδια και τα συμπτώματα του προκαλούμενου από άσκηση άσθματος, ώστε να αυτό να αντιμετωπισθεί έγκαιρα και με ασφάλεια.

Η διάγνωση του προκαλούμενου από άσκηση άσθματος τίθεται συνήθως μετά από μια περιγραφή των συμπτωμάτων που εμφανίζονται τυπικά μετά από σωματική δραστηριότητα. Οι αθλητές που πάσχουν από προκαλούμενο από άσκηση άσθμα αναφέρουν συνήθως συμπτώματα δύσπνοιας, σφίξιμο στο στήθος, βήχα, συριγμό ή μειωμένη απόδοση στο άθλημά τους, συμπτώματα που ξεκινούν λίγο μετά την έναρξη της έντονης άσκησης.

Το προκαλούμενο από άσκηση άσθμα μειώνει τη λειτουργία των πνευμόνων μέσω της στένωσης των βρόγχων, η οποία επάγεται από τη σωματική άσκηση. Η σπιρομέτρηση δείχνει ότι τα άτομα που πάσχουν από προκαλούμενο από άσκηση άσθμα εμφανίζουν μείωση του όγκου του αέρα που μπορούν να εκπνεύσουν βίαια από τους πνεύμονές τους σε ένα δευτερόλεπτο (μια τιμή που αναφέρεται ως βίαια εκπνεόμενος όγκος σε ένα δευτερόλεπτο, FEV1).

Θεραπεία

Το καλά ελεγχόμενο άσθμα συνήθως περιλαμβάνει μεθόδους για τη μείωση της φλεγμονής στους αεραγωγούς και τα συμπτώματα που προκαλούνται από αυτήν, ώστε το άτομο να συμμετέχει σε σωματικές και αθλητικές δραστηριότητες χωρίς πρόβλημα.

Κάθε άτομο που παρουσιάζει προκαλούμενο από άσκηση άσθμα μπορεί να ακολουθήσει ένα συγκεκριμένο σχέδιο διαχείρισης του άσθματός του, το οποίο εξαρτάται από τις ιδιαίτερες ανάγκες του. Για παράδειγμα, ένας ελίτ αθλητής χρειάζεται μια θεραπεία που θα ελέγχει αποτελεσματικά τα συμπτώματα και θα προλαμβάνει της εξέλιξη του νοσήματός του χωρίς να επηρεάζει τις άμεσες αθλητικές επιδόσεις του.

Οι περισσότεροι αθλητές θα χρειαστούν τόσο ένα ρυθμιστικό όσο και ένα ανακουφιστικό φάρμακο για τη διαχείριση του άσθματός τους. Η ρυθμιστική φαρμακευτική αγωγή χρησιμοποιείται για να μειώσει τη φλεγμονή στους αεραγωγούς μακροπρόθεσμα, μειώνοντας τον κίνδυνο παροξύνσεων του άσθματος. Το ανακουφιστικό φάρμακο χρησιμοποιείται όταν τα συμπτώματα είναι παρόντα για να προσφέρει βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από αυτά, μειώνοντας τη στένωση των αεραγωγών ώστε να τους επιτρέπει να αναπνέουν.

Πρόληψη

Είναι σημαντικό οι αθλητές να παρακολουθούνται για τα πιθανά πρώτα σημάδια επιδείνωσης άσθματος, για να μπορέσουν να αντιδράσουν άμεσα και να διατηρήσουν τον έλεγχο της κατάστασης. Μερικοί αθλητές μπορεί να χρειάζονται μόνο ανακουφιστικά φάρμακα για διαλείποντα συμπτώματα και μια προσέγγιση σταδιακής αύξησης της θεραπείας τους όταν παρατηρούν ότι η συχνότητα των συμπτωμάτων τους αυξάνεται.

Άλλα προληπτικές τεχνικές περιλαμβάνουν:

  • Προθέρμανση πριν από την άσκηση.
  • Προφύλαξη από το κρύο (π.χ. κάλυψη του στόματος και της μύτης).
  • Χρησιμοποίηση ενός βρογχοδιασταλτικού εισπνεόμενου φαρμάκου λίγο πριν από την άσκηση.

Όταν αυτές οι τεχνικές εφαρμόζονται σε συνδυασμό με προληπτική φαρμακευτική αγωγή που σκοπό έχει τη μείωση της φλεγμονής των αεραγωγών, οι περισσότεροι αθλητές μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στις δραστηριότητές τους χωρίς κανένα πρόβλημα.