Ιδιαίτερες καταστάσεις στο άσθμα

Άσθμα και καταδύσεις

Ένα άτομο με άσθμα πρέπει να έχει πλήρη γνώση των πιθανών κινδύνων της κατάδυσης πριν του επιτραπεί να καταδυθεί. Άτομα με καλά ελεγχόμενο άσθμα μπορούν να καταδύονται με δική τους βούληση, συνιστάται όμως να υποβάλλονται προηγουμένως σε ιατρικές εξετάσεις. Συμπτώματα άσθματος ή πρόσφατος παροξυσμός αποκλείουν ένα άτομο από την κατάδυση.

Πρακτικά τα άτομα με άσθμα που ασχολούνται με καταδύσεις είναι πιο πιθανό να διαπιστώσουν ότι η ικανότητά τους για άσκηση μειώνεται κάτω από το νερό. Όταν οποιοσδήποτε δύτης βυθίζεται στο νερό, ο μέγιστος όγκος αερισμού του μειώνεται κατά 10%, ενώ κατά την κατάδυση στα 30 μέτρα ο μέγιστος όγκος αερισμού του μειώνεται κατά 50%. Άρα ένας δύτης με άσθμα μπορεί να παρουσιάσει δύσπνοια ακόμα και κατά την ήπια άσκηση κάτω από το νερό.

Ένας άλλος κίνδυνος που προκαλείται από την πίεση κάτω από το νερό, είναι η ενδεχόμενη παγίδευση αέρα στις κυψελίδες των πνευμόνων λόγω της στένωσης των αεροφόρων οδών. Κατά την φάση της ανάδυσης η διαστολή του αέρα στις κυψελίδες μπορεί να προκαλέσει διάρρηξή τους και ενδεχομένως μια θανατηφόρα επιπλοκή που ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Η χορήγηση εισπνεόμενων κορτικοειδών για τον έλεγχο του άσθματος δεν αποτελεί αντένδειξη για τις καταδύσεις. Η χορήγηση βρογχοδιασταλτικών πριν από μια κατάδυση δεν συνιστάται, παρόλο που δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυξάνει τον κίνδυνο.

Άσθμα και καταδύσεις

ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

Κατά τη διάρκεια της κύησης στο 1/3 των γυναικών το άσθμα τους βελτιώνεται, στο 1/3 παραμένει σταθερό και στο υπόλοιπο 1/3 επιδεινώνεται. Συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από σοβαρό άσθμα επιδεινώνονται κατά την διάρκεια της κύησης ενώ πάλι οι γυναίκες με ήπιο άσθμα συνήθως βελτιώνονται. Οι ασθματικοί παροξυσμοί είναι πιο συχνοί στην αρχή του τρίτου τριμήνου της κύησης. Πάντως η εξέλιξη του άσθματος στη διάρκεια της κύησης μιας συγκεκριμένης γυναίκας δεν προδικάζει την εξέλιξη της νόσου της σε μια επόμενη κύηση, η οποία μπορεί να είναι τελείως διαφορετική. Η αύξηση της προγεστερόνης και των επιπέδων κορτιζόλης κατά την κύηση φαίνεται ότι παίζουν κυρίαρχο ρόλο στις αλλαγές που παρατηρούνται στο άσθμα κατά την περίοδο αυτή. Προσθετικά φαίνεται ότι δρα και η μειωμένη ανοσία που παρατηρείται στην κύηση.

Οι στόχοι της θεραπείας του άσθματος κατά την κύηση είναι η διατήρηση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει μια γυναίκα με άσθμα κατά την κύηση είναι η μη ελεγχόμενη νόσος της. Γενικά οι στόχοι της θεραπείας προσβλέπουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, στη διατήρηση όσο το δυνατόν καλύτερης λειτουργίας των πνευμόνων, στη διατήρηση φυσιολογικής δραστηριότητας, στην αποφυγή των ασθματικών παροξυσμών και στην εξασφάλιση της φυσιολογικής ωρίμανσης του εμβρύου και τον φυσιολογικό τοκετό. Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η έγκυος για την ασφάλεια των αντιασθματικών φαρμάκων που θα χρησιμοποιήσει. Τα εισπνεόμενα στεροειδή και οι β2 διεγέρτες είναι τα φάρμακα εκλογής για τον έλεγχο της νόσου και την μείωση των συμπτωμάτων.

ΑΣΘΜΑ ΚΑΙ ΚΥΗΣΗ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

Ως επαγγελματικό άσθμα μπορεί να ορισθεί το άσθμα που προκαλείται από την έκθεση σε κάποιον παράγοντα που υπάρχει στο χώρο εργασίας. Αποτελεί μια «ιδιαίτερη» μορφή άσθματος που συχνά είναι πολύ δύσκολη στη διάγνωσή της. Μπορούμε να ξεχωρίσουμε τρεις κατηγορίες επαγγελματικού άσθματος.

Στην πρώτη κατηγορία περιλαμβάνεται το άσθμα που προκαλείται από την αλλεργική ευαισθητοποίηση από κάποιον παράγοντα που υπάρχει στο χώρο εργασίας.

Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνεται το άσθμα που δεν οφείλεται σε αλλεργική ευαισθητοποίηση σε συγκεκριμένο παράγοντα αλλά σε έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες, όπως χλώριο, διοξείδιο του θείου ή όξινους ατμούς, και ονομάζεται άσθμα προκαλούμενο από ερεθισμό.

Τέλος μια τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει το «σύνδρομο που μοιάζει με άσθμα». Εμφανίζεται σε εργάτες που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα οργανικής (φυτικής) σκόνης, συνήθως στην αγροβιομηχανία.

Στις συνηθέστερες αιτίες που προκαλούν επαγγελματικό άσθμα περιλαμβάνονται: προϊόντα ζωικής προέλευσης (σταβλισμένα ζώα, απεκκρίματα ζώων, αυγά, έντομα, κλπ), προϊόντα φυτικής προέλευσης (αλεύρι, σόγια, καφές, άνθη, λαχανικά, φρούτα, φυσικό latex), προϊόντα μικροβιολογικής προέλευσης (σπόρια μυκήτων, μικροβιακοί παράγοντες που επιμολύνουν συστήματα κλιματισμού, υγραντήρες, κλπ), συνθετικά χημικά (ισοκυανικά, φθαλικός ανυδρίτης, ακρυλικά, αμίνες, αλδεύδες), φυσικά χημικά (κολοφώνιο), μέταλλα (άλατα πλατίνας, κοβάλτιο, χρώμιο, νικέλιο).

Ιδεατά, ο παράγοντας που προκαλεί το άσθμα θα έπρεπε να εκλείψει από τον χώρο εργασίας. Αυτή η επιλογή δεν είναι συχνά εφικτή και η δεύτερη επιλογή είναι να απομακρυνθεί ο εργαζόμενος από τον χώρο που υπάρχει η έκθεση. Η απομάκρυνση από την έκθεση πρέπει να είναι απόλυτη και οριστική και αυτό γιατί ακόμη και έκθεση σε πολύ μικρή συγκέντρωση της ουσίας που προκαλεί το πρόβλημα μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα άσθματος σε κάποιον αλλεργικά ευαισθητοποιημένο. Ο εργαζόμενος θα ήταν επιθυμητό να τοποθετηθεί σε άλλο χώρο εργασίας στην ίδια εταιρία, κάτι όμως που συχνά δεν είναι κατορθωτό. Προφανώς η απώλεια της εργασίας για έναν εργαζόμενο έχει σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις. Αυτό εξηγεί γιατί η διάγνωση του επαγγελματικού άσθματος δεν πρέπει ποτέ να γίνεται χωρίς σοβαρή στοιχειοθέτηση. Κάποιοι ασθενείς αυτοαπασχολούμενοι δεν μπορούν ή δεν δέχονται να παραιτηθούν από την εργασία τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις το άσθμα πρέπει να ελέγχεται όσο το δυνατόν πληρέστερα, προσπαθώντας να μειωθεί η έκθεση στους υπεύθυνους παράγοντες και χορηγώντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΑΣΘΜΑ

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ

Τελευταία αναγνωρίζεται και κατανοείται πληρέστερα μία κατάσταση που ονομάζεται δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από αφύσικη προσαγωγή των φωνητικών χορδών, συνήθως κατά την εισπνοή, που οδηγεί σε απόφραξη των αεραγωγών και συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά του άσθματος. Η δυσλειτουργία των φωνητικών χορδών μπορεί να συνυπάρχει με άσθμα σε κάποιον ασθενή ή να είναι αυθύπαρκτη. Η διάγνωση είναι πολλές φορές δύσκολη. Η θεραπεία συνίσταται σε εφαρμογή λογοθεραπείας. Οι ασθενείς διδάσκονται να επικεντρώνουν την προσοχή τους μακριά από τον λάρυγγα και την εισπνευστική φάση της αναπνοής τους. Αντίθετα διδάσκονται να επικεντρώνονται στη φάση της ενεργητικής εκπνοής τους χρησιμοποιώντας τους πρόσθιους κοιλιακούς μύες και να χαλαρώνουν τους μύες του στοματοφάρυγγα.

ΔΥΣΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ