Τι πρέπει να ξέρω για το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο

Το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο αποτελεί μια κοινή διαταραχή η οποία προκαλεί επαναλαμβανόμενη μείωση ή και διακοπή της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Επηρεάζει περίπου του 14% του πληθυσμού.


Εάν ροχαλίζω σημαίνει ότι πάσχω από ΣΑΑΥ;

Όχι απαραίτητα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι ροχαλίζουν, όμως το ροχαλητό είναι πολύ συχνό σε καθέναν που πάσχει από ΣΑΑΥ. Άλλα συμπτώματα ή καταστάσεις περιλαμβάνουν:

  • Αφυπνίσεις με αίσθηση πνιγμού ή ασφυξίας.
  • Πονοκέφαλο νωρίς το πρωί.
  • «Χαμηλή ενέργεια» κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Κατάθλιψη.

Τι προκαλεί το ΣΑΑΥ;

Πολλοί λόγοι μπορεί να προκαλέσουν το ΣΑΑΥ, αλλά η μεγαλύτερη ηλικία και η παχυσαρκία αποτελούν τους πιο συχνούς. Μια περίμετρος λαιμού που ξεπερνά τα 40 εκατοστά αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη ΣΑΑΥ. Τέλος, οι άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν ΣΑΑΥ, σε σχέση με τις γυναίκες.

Πώς ξέρω ότι έχω ΣΑΑΥ;

Ο πνευμονολόγος σας θα σας πάρει ένα λεπτομερές ιστορικό και θα σας εξετάσει. Επίσης θα σας ζητηθεί να συμπληρώσετε ένα ερωτηματολόγιο όσον αφορά το μέγεθος της πιθανής ημερήσιας υπνηλίας που έχετε. Εάν ο γιατρός σας πιστεύει ότι ίσως να πάσχετε από ΣΑΑΥ, η διάγνωση θα τεθεί αφού υποβληθείτε σε μελέτη ύπνου, μια εξέταση που μελετά πολλές παραμέτρους, όπως την αναπνοή, την εγκεφαλική σας λειτουργία, την καρδιακή σας λειτουργία, τις αφυπνίσεις σας, την οξυγόνωση του αίματος, τις κινήσεις του σώματός σας και άλλες, κατά τη διάρκεια του ύπνου σας.

Πώς θεραπεύεται;

Η τυπική θεραπεία για το ΣΑΑΥ είναι η χρήση μιας συσκευής που ονομάζεται CPAP (continuous positive airway pressure, συνεχής πίεση στους αεραγωγούς). Η συσκευή CPAP χρησιμοποιεί αέρα υπό πίεση ώστε να κρατά ανοικτούς τους αεραγωγούς. Οι περισσότερες συσκευές CPAP είναι μικρές, τελείως αθόρυβες και πολύ εύχρηστες σε σχέση με παλιότερα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου σας χρησιμοποιείτε μια μάσκα η όποια συνδέεται με τη συσκευή CPAP. Μερικές μάσκες καλύπτουν τη μύτη και το στόμα. Άλλες πάλι καλύπτουν μόνο τη μύτη.

Δεν μου αρέσει να φοράω CPAP. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

Ναι. Η πρώτη επιλογή είναι να δοκιμάσετε διαφορετικό τύπο μάσκας. Ο πνευμονολόγος σας ίσως να σας συστήσει μια συσκευή BiPAP (bi-level positive airway pressure, θετική πίεση αεραγωγών δύο επιπέδων), η οποία ίσως να είναι περισσότερο βολική. Η συσκευή CPAP χορηγεί αέρα με μια συνεχή πίεση ενώ η συσκευή BiPAP χορηγεί αέρα σε υψηλότερη πίεση κατά τη διάρκεια της εισπνοής σας και χαμηλότερη κατά τη διάρκεια της εκπνοής σας. Σε σπάνιες περιπτώσεις, κάποιοι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από τη χρήση οδοντικών συσκευών ή με κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις στην περιοχή του στοματοφάρυγγα. Για τους ασθενείς που είναι παχύσαρκοι, η απώλεια βάρους ωφελεί σημαντικά.

Τι πρέπει να ξέρω για το σύνδρομο απνοιών στον ύπνο

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ