Καμία σχέση μεταξύ φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος και σοβαρών παρενεργειών

Τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος δεν προκαλούν αύξηση του κινδύνου για νευροψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με ή χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές.


Τα αποτελέσματα μιας μεγάλης  μελέτης υποδεικνύουν ότι τα φάρμακα για τη διακοπή του καπνίσματος βαρενικλίνη και βουπροπιόνη δεν δείχνουν αύξηση του κινδύνου για σοβαρές νευροψυχιατρικές ανεπιθύμητες ενέργειες σε ασθενείς με ή χωρίς ψυχιατρικές διαταραχές.

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα με στόχο την  εξέταση της ασφάλειας και της αποτελεσματικότητας των δύο φαρμάκων σε σύγκριση με το έμπλαστρο νικοτίνης και το εικονικό φάρμακο. Είχε ζητηθεί από την Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), λόγω ανησυχιών για πιθανές νευροψυχιατρικές  παρενέργειες με τη χρήση της βαρενικλίνης και της βουπροπιόνης.

«Αυτή ήταν η πρώτη μελέτη για να δούμε τα τρία φάρμακα διακοπής του καπνίσματος πρώτης γραμμής σε ένα μεγάλο δείγμα ασθενών με ιστορικό επαναλαμβανόμενων ψυχιατρικών διαταραχών», είπε ο επικεφαλής ερευνητής Robert M. Anthenelli, MD, καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Σαν Ντιέγκο.

«Εξετάσαμε 16 ομάδες συμπτωμάτων με βάση τις προειδοποιήσεις στις  ετικέτες των φαρμάκων και δεν διαπιστώσαμε καμία σημαντική αύξηση στα συμπτώματα με τη χρήση βαρενικλίνης ή βουπροπιόνης σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο ή το έμπλαστρο νικοτίνης», είπε.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Lancet on line, την 22η Απριλίου του 2016.

Χωρίς κίνδυνο αυτοκτονίας

Η μελέτη διεξήχθη σε 16 χώρες από το 2011 έως το 2015 και περιλάμβανε 8.114 καπνιστές που είχαν το κίνητρο να σταματήσουν το κάπνισμα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε εκείνους με τρέχουσα ή προηγούμενες σταθερές ψυχιατρικές διαταραχές και σε εκείνους που δεν είχαν τέτοιες διαταραχές.

Οι ασθενείς και στις δύο ομάδες έλαβαν 12 εβδομάδες θεραπείας είτε με βαρενικλίνη, βουπροπιόνη, έμπλαστρο νικοτίνης, ή εικονικό φάρμακο, και ακολούθησαν 12 εβδομάδες παρακολούθησης χωρίς καμία θεραπεία. Οι ασθενείς έλαβαν σύντομη συμβουλευτική βοήθεια σε κάθε επίσκεψη.

Στην μελέτη δεν φάνηκαν στατιστικά σημαντικές διαφορές μεταξύ οποιασδήποτε από τις ομάδες θεραπείας, όσον αφορά στα ποσοστά εμφάνισης μέτριων ή και σοβαρών νευροψυχιατρικών διαταραχών.

«Το γεγονός ότι αυτή η μελέτη έγινε σε πολλά κέντρα, σε χώρες με πολύ διαφορετικές στάσεις σχετικά με τη χρήση καπνού, επιβεβαιώνει τη γενίκευση των συμπερασμάτων αυτής της μελέτης σε διαφορετικές κοινωνίες», αναφέρουν οι συντάκτες.

«Άνθρωποι με οποιεσδήποτε ψυχιατρικές διαταραχές καπνίζουν έως το 45% των τσιγάρων που πωλούνται στις ΗΠΑ, άρα η μελέτη αναφέρεται σε ένα πολύ μεγάλο τμήμα του πληθυσμού που καπνίζει στην Αμερική», είπε ο Δρ. Anthenelli.

Μια ακόμη σημαντική παράμετρο της μελέτης αποτελεί και το εύρημα ότι και οι τρεις θεραπείες αποδείχτηκαν αποτελεσματικές στη διακοπή του καπνίσματος, με τη βαρενικλίνη να παρουσιάζει σημαντική αποτελεσματικότητα σε σύγκριση με τη βουπροπιόνη και το έμπλαστρο νικοτίνης.

Προσαρμογή από Lancet online April 22, 2016 (No Link between Smoking Cessation Meds and Serious Side Effects).

Καμία σχέση μεταξύ φαρμάκων για τη διακοπή του καπνίσματος και σοβαρών παρενεργειών

BLOG

..............

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ ΧΑΝΙΑ, ΚΡΗΤΗ

Κορυφαία Φροντίδα Υγείας!Καλέστε μας τώρα (+30) 2821027029

ΜΑΡΚΑΤΟΣ ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΠΝΕΥΜΟΝΟΛΟΓΟΣ

ΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ